Demult, intr-o perioada plina de pasiune pentru performanta si eleganta, Mercedes-Benz si Porsche s-au unit pentru a crea un adevarat simbol al ingineriei auto de inalta calitate – Mercedes-Benz E500. Aceasta colaborare de exceptie a dat nastere unui model unic, care a cucerit inimile pasionatilor de masini din intreaga lume.
E500, numit de pasionati “lupul in blana de oaie” , a fost rezultatul eforturilor comune ale celor doua branduri legendare. Inima acestei masini deosebite avea la baza un motor V8 de 5.0 litri ce echipa la acea vreme sportivul 500SL – R129. Cu o putere de aproximativ 322 de cai putere, E500 era capabil sa ofere o acceleratie impresionanta si o viteza de top remarcabila. Motorul V8, cu denumirea internă M 119, cu patru supape pe cilindru și o capacitate de 4.973 de centimetri cubi, se deosebea de motorul 500 SL prin sistemul de injecție de benzină cu colector de admisie controlat electronic Bosch LH-Jetronic, cu un senzor de masă de aer încălzit cu fir, care a fost utilizat aici pentru prima dată la Mercedes-Benz. Blocul motor era de asemenea puțin mai coborât și avea aceeași înălțime ca și versiunea de 4,2 litri a motorului M 119. Sistemul de frânare a fost de asemenea preluat de la seria de modele R 129 pentru a face față vitezelor mari. Sistemul de control al tracțiunii ASR, montat în mod standard, împiedica roțile de tracțiune să derapeze în caz de alunecare mare pe suprafețe de drum netede. Unul dintre detaliile de îmbunătățire ale modelului 500 E a fost mutarea bateriei în portbagaj pentru a optimiza distribuția greutății.
Montarea unui motor puternic în categoria de vehicule imediat superioare nu era ceva complet nou la Mercedes-Benz. Cel mai bun exemplu a fost utilizarea motorului M 100 de 6,3 litri și opt cilindri de către modelul de limuzină reprezentativ 600 (W 100) din seria de modele W 109 în anii 1966/1967. În acest fel, inginerul de teste Erich Waxenberger a deschis calea pentru sedanul 300 SEL 6.3 (W 109), care continuă să atragă multă atenție și astăzi. Primele schițe de design ale seriei de modele W 124, realizate în jurul anului 1980, au prevăzut posibilitatea montării unui motor cu opt cilindri.
Când ideea a fost reluată la sfârșitul anilor ’80, a devenit clar că erau necesare unele modificări la asamblarea frontală și că fluxul de aer pentru răcire trebuia să fie redesenat. Cu toate acestea, capacitățile de dezvoltare ale Mercedes-Benz în acei ani erau ocupate într-o măsură considerabilă de munca asupra modelului SL din seria 129 și a clasei S din seria de modele W 140. De aceea, în decembrie 1987, Porsche a primit un contract de dezvoltare pentru proiectarea și dezvoltarea în serie experimentală a bazei modelului W 124 cu motorul M 119 cu opt cilindri. Acesta era același motor M 119 pe care Mercedes-Benz îl utiliza în Sauber-Mercedes C9 – echipat, în acest caz, cu două turbine – pentru a câștiga Campionatul Mondial de Mașini Sport din 1989 și cele 24 de Ore de la Le Mans.
Dar E500 nu era doar despre performanta. Designul sau era o reprezentare perfecta a elegantei clasice a modelelor Mercedes-Benz. Linii fluide, proportii armonioase si detalii rafinate defineau aspectul acestei masini de lux. Dar ceea ce atragea privirile si definea caracterul sau unic erau aripile evazate care, la fel ca cele ale masinilor de curse, au fost montate manual de catre mesteri calificati ai Porsche. Aceasta operatiune complexa aducea o nota de agresivitate si sportivitate, subliniind performanta extraordinara a masinii.
În 1989, designerul de automobile Bruno Sacco a început să creioneze caroseria noului sedan. Fiindcă inginerii săi erau ocupați cu dezvoltarea noului Clasa S, Mercedes-Benz le-a cerut ajutorul conaționalilor de la Porsche. Aceștia din urmă trebuiau să integreze unitatea de 5.0 litri și să facă modificările necesare la nivel de suspensie și grup propulsor. Astfel, a luat naștere Mercedes-Benz 500 E, un model de excepție care a impresionat industria auto.
Însă, din cauza modificărilor aduse, mașina rezultată nu încăpea pe linia de asamblare a uzinei Mercedes-Benz din Sindelfingen, în special din cauza aripilor evazate care îi conferă un aspect unic și agresiv. Astfel, Porsche a preluat asamblarea noului 500 E. Piesele erau trimise către uzina Porsche din Zuffenhausen, unde muncitorii îl asamblau manual, construind șasiul într-un proces meticulos. Apoi, șasiul era trimis înapoi la Sindelfingen pentru vopsire și finalizare.
Această colaborare strânsă între Mercedes-Benz și Porsche a fost necesară pentru a aduce pe piață un model extraordinar. Producția fiecărui exemplar 500 E implica un du-te-vino de 18 zile între cele două uzine, cu piesele care circulau între ele pentru a obține un rezultat impecabil.
Până în aprilie 1995, au fost construite 10.479 de unități ale sedanului de înaltă performanță. În statistica de producție, modelul 500 E este inclus împreună cu E 500, denumirea modelului de top în seria de modele 124, desemnată începând din iunie 1993 ca seria E, și E 60 AMG, lansat în 1993. În ultimul model, care a fost produs până în 1994, versiunea de 6 litri a motorului M 119 a generat chiar și 280 kW (381 CP). În 1991, în familia W 124 s-a alăturat încă un model cu opt cilindri – 400 E, a cărui motor producea 205 kW (279 CP). Acest model nu a atras atenția media la fel de mult ca 500 E, dar în ceea ce privește cifrele de vânzări, 400 E/E 420 a vândut 22.802 de unități, situându-se înaintea mașinilor mai puternice din seria de modele.
La început, 500 E costa 134.510 mărci germane, mai mult de două ori mai mult decât modelul 300 E mai puțin opulent echipat, cu o putere de 132 kW (180 CP) și convertizor catalitic. La Salonul Auto de la Geneva din martie 1994, Mercedes-Benz a prezentat modelul special E 500 Limited, care, așa cum sugerează și numele, era limitat la 500 de unități și era vândut cu finisaje exclusive și finisaj special al vopselei, fie sapphire black, fie brilliant silver. Odată cu încheierea producției sedanului din seria de modele 124 în 1995, E 500 a fost eliminat. Tradiția mașinilor sedan sport care încorporează cele mai înalte standarde de performanță și experiență de conducere a fost continuată apoi de modelele AMG realizate de Mercedes-Benz.