ISTORIC W124 COUPE – C124

In Martie 1987, la exact zece ani distanta de la prezentarea modelelor anterioare Mercedes-Benz W124 ( gama W123 ), o varianta de Coupé isi face intrarea triumfala in scena. Ca si in cazul variantei Coupé a seriei W123, Mercedes-Benz W124 Coupe pastra o relatie stransa cu versiunea de sedan, atat din punct de vedere tehnic, cat si stilistic. Fata de ruda sa dotata cu patru usi, W124 Coupé are un ampatament redus cu  85 mm. Caroseria, ca si a predecesorului sau, a reprezentat o solutie constructiva complet independenta.

 

Desigur, standardele fundamentale de securitate obtinute de sedanurile din seria Mercedes-Benz W124 au fost adoptate si pentru Coupé-uri. Lipsa pilonilor B de sustinere a fost compensata cu piloni A ranforsati, praguri laterale si usi, precum si folosirea in proportie ridicata a tablei de oţel de inalta rezistenta. Au fost introduse noi moduri de inchidere a acoperisului: garnitura interioara a acoperisului a fost pozitionata usor sub geamul din spate, o solutie care a imbunatatit  atat siguranta cat si confortul pasagerilor de pe bancheta din spate. In cazul unui accident, niciun element al masinii sau geam nu atingea zona capului. Deoarece plafonul era pozitionat oblic mult mai in spate, in ciuda formei Coupé, pasagerii din spate aveau semnificativ mai mult spatiu disponibil. Un alt element de confort – a fost “imprumutarea” mecanismul de aducere a centurilor de siguranta- pentru sofer si pasagerul din dreapta – optiune ce era deja exista pe W126 Coupe.

 

Un element de design caracteristic care atesta independenta coupé-ului in comparatie cu celelalte variante ale seriei Mercedes-Benz W124, au reprezentat benzile de protectie cu bandouri laterale integrate. Aranjate la inaltimea barei de protectie intre decupajele rotilor, ele au format legatura optica intre bara fata si spate, fiind, de asemenea, vopsite in culori metalice contrastante.

In ceea ce priveste piesele mecanice, coupe-urile se asemanau perfect cu omologii lor cu patru usi. La fel ca si sedanul W124, Coupe-urile erau echipate cu o punte spate multilink, punte care a imbunatatit caracteristicile de manevrabilitate fata de modelele predecesoare, precum si o suspensie frontala pe amortizoare individuale. Sistemul de franare a fost, de asemenea, preluat neschimbat de la vehiculul cu patru usi.

 

Gama de modele a inclus initial motorizarile W124 230 CE si W124 300 CE. Motoarele, un motor de 2.3 litri in patru cilindri si un motor de 3.0 litri cu sase cilindri, ambele cu injectie pe benzina controlata mecanic si electronic, corespundeau exact versiunii folosite pe sedanul respectiv. Ambele modele au avut un sistem standard de control al emisiilor poluante cu convertizor catalitic cu trei cai. Alternativ (cu o reducere corespunzatoare) a fost disponibila asa-numita “versiune RÜF”, in care vehiculul a fost livrat fara convertizor catalitic si sonda lambda, dar cu sistemul multifunctional de preparare si aprindere a amestecului. In orice moment si fara batai de cap se putea moderniza vehiculul cu un catalizator reglat.

 

In Septembrie 1988 ambele Coupe-uri au fost echipate, ca toate tipurile de modele ale seriei Mercedes-Benz W124, cu un echipament standard extins, care acum includea oglinda exterioara pe dreapta reglabila electric si incalzita electric. In acelasi timp, sistemul de spalare al parbrizului din clasa S a fost preluat cu un rezervor de spalare incalzit, dotat cu duze si furtunuri incalzite. Sistemul de franare ABS, ce venea deja ca echipare standard pentru toate modelele din seria Mercedes-Benz W124, facea parte din echiparea de baza a modelului 300 CE de la inceput, iar pentru modelului W124 230 CE a fost introdus din februarie 1988.

 

 

Luna septembrie a anului 1989 a fost una decisiva pentru istoria Mercedes-Benz W124. La Salonul Auto de la Frankfurt isi face intrarea in scena o gama complet revizuita de modele din clasa medie, modificarile constand in restilizarea exteriorului si a interioarelor.

La exterior coupé-urile au fost dotate cu praguri, poate cea mai distinctiva caracteristica a noilor modelele revizuite W124 Coupé. Aceste modificari au servit pentru Facelift-ul ulterior. Bandourile laterale sunt dotate acum cu ornamente cromate, finisaje pe care le vom regasi pe intreaga caroserie, inclusiv pe manerele de la usi si capacele de roti. Steaua Mercedes-Benz de pe capace este incastrata intr-un cerc care este, de asemenea, cromat. O alta noutate adusa modelului W124 este carcasa oglinzii disponibila acum in aceeasi paleta de culori cu cea a masinii. Interiorului i se aduc upgrade-uri binevenite, iar scaunele fata si spate sufera si ele schimbari in bine, alaturi de diverse elemente din habitaclu.

 

Tot din aceasta luna, toate modelele din seria Mercedes-Benz W124, cu exceptia versiunii 4MATIC,  sunt disponibile si cu echipare SPORTLINE, o echipare deja familiara pentru proprietarii de modele compacte, dotate cu optionale extra.

Dotarile exterioare includ suspensia sport cu anvelope 205/60 R15 pe jante din aliaj sau otel 7 J x 15 si o caroserie a vehiculului considerabil mai apropiata de sol. Bandourile de pe aripi poarta cu mandrie inscriptia SPORTLINE. Alte caracteristici includ arcuri si amortizoare mai rigide. In ceea ce priveste interiorul, acesta beneficiaza acum de volan de piele si schimbator din acelasi material – ambele cu emblema, iar scaunele fata si spate trec printr-un proces de redesign binevenit.

 

Pe langa aceste imbunatatiri de design si dotari de lux pentru acea perioada, seria revizuita W124 expusa la IAA
1989/ International Automobile Exhibition Frankfurt a prezentat cinci modele complet noi, inclusiv un coupé. Odata cu introducerea dotatului 300 CE-24, se impune o versiune noua si puternica bazata pe sistemul modular ce foloseste ca baza motorul  3,0 litri 220 CP in patru valve de pe 300 SL-24.

 

 

Din cauza conditiilor diferite de asamblare, nu a fost posibila utilizarea aceleiasi sectiuni transversale a convertizorului catalitic folosita pe Mercedes-Benz SL. Din acest motiv puterea nominala a modelului fost cu 11 CP mai mica. Noul 300 CE-24 a reprezentat varful de gama in clasa medie si din acest motiv a avut un kit de optionale high-end, care a inclus jante din aliaj, geamuri actionate electric, volan si schimbator din piele, consola si elemente din lemn de nuc, lumini de curtoazie montate in usi.

Din Iunie 1990 Mercedes-Benz W124 Coupé a fost produs cu motorizarea deja cunoscuta si testata 2,0 litri 200 CE in patru cilindri. Modelul cu acest motor nu a fost disponibil in Germania si a fost rezervat exclusiv exportului in Italia.

 

Un an mai tarziu in Septembrie 1992, dupa ce vehicul cu numarul 1 milion din seria W124 a iesit de pe linia de
productie in iunie, Mercedes-Benz a prezentat un nou model revizuit din clasa medie. In timp ce primul facelift din toamna anului 1989 s-a concentrat pe schimbari stilistice, de aceasta data accentul a fost pus pe motorizare si accesorii. Modelele W124 pe benzina au beneficiat de motorizari complet revizuite convertite la tehnologia bazata pe patru valve.

Motoarele in doua valve din familia de motorizari M 102 au trecut testul timpului, dar sosise momentul sa fie inlocuite de doua noi motoare in patru cilindri cu capacitatea de 2.0 si 2,2 litri. Noile motoare se distingeau prin puterea si cuplul marite pentru toata gama.

In acelasi timp, a scazut consumul de combustibil. Datorita cresterii in volum a convertizorului catalitic, emisiile poluante au fost, de asemenea, reduse.

 

Introducerea de noi motoare a dus in mod firesc la necesitatea redenumirii modelelor. 230 CE a devenit 220 CE. Modelul de export CE 200 care, de asemenea, a fost dotat cu motor in patru valve, si-a pastrat numele adaugandu-se doar 16 ( numarul de valve ) devenind 200CE-16,capacitatea sa ramanand aceeasi.

Modelele in sase cilindri 300 CE si 300 CE-24 au fost scoase din productie si inlocuite cu 320 CE. Motorul de 3.2 litri in patru valve a acestui model, motorizare ce isi dovedise deja utilitatea in seria S-Class timp de un an si jumatate, a fost dezvoltat pe baza motorului de 3,0 litri in patru valve M 104. Dimensiunile acestuia au fost modificate pentru un raport de compresie si o eficienta mai buna.

Toate motoarele in patru si sase cilindri au acum aceeasi cursa a pistonului, ceea ce a permis eficientizarea costurilor de fabricatie si un proces de asamblare mai flexibil. In varianta de 3,2 litri, deja impusa in gama S-Class, puterea nominala a fost identica cu cea a motorului de patru valve a vechiului motor de 3,0 litri, dar acesta putere era atinsa mai devreme, adica la 900 rpm.

 

Asa cum a facut-o noua gama de motorizari, FACELIFT-ul a introdus echipari standard net imbunatatite pentru toate modelele din clasa medie. Din Octombrie 1992, echiparile standard includ airbag pentru sofer, inchidere centralizata si oglinzi electrice reglabile stanga si dreapta. Inchiderea centralizata si transmisia automata in cinci viteze, echipari care au devenit intre timp parte a specificatiilor de baza, coupé-urile au fost oferite cu aceste echipari standard chiar de la inceputul productiei.

 

 

In Iunie 1993 toate modelele din seria Mercedes-Benz W124 au fost revizuite stilistic. Caracteristica cea mai vizibila a variantelor modificate a fost grila radiatorului, reproiectata pe modelul de pe S-Class. In acest asa-numit “badge radiator”, grila cromata a fost redusa semnificativ comparativ cu versiunea anterioara si a fost integrata armonios cu capota motorului. Steaua Mercedes-Benz era pozitionata pe capota similar cu sedanurile din clasa S. Nu trebuie trecute cu vederea schimbarile la unitatile de lumini. Semnalele fata au devenit incolore, iar stopurile spate devin bicromatice, colorate uniform in gri alb in bataia luminilor intermitente si de marsarier.

Lumina de culoare galbena a fost generata atat in fata, cat si in spate cu becuri colorate. Alte modificari s-au adus rotilor si barelor de protectie. Astfel, rotile cu sase gauri au fost dotate acum cu noi capace de roti, iar benzile de protectie ale barelor au fost vopsite in culoarea bandourilor. Banda de protectie a barei spate fusese, de asemenea, extinsa catre spatiul rotilor.

 

Odata cu inceperea vanzarilor modelelor revizuite, o noua nomenclatura intra in vigoare in iunie 1992 pentru seria Mercedes-Benz W124 CE. Similar cu clasa S si noua clasa C, clasa de mijloc a fost denumita acum Clasa E (executive), iar titulaturile modelului au adoptat un sistem modificat. Acesta a fost precedat de o abreviere scrisa care documenta afilierea la clasa si un numar de trei cifre care se baza pe capacitatea cilindrica.

 

Litera “E” pentru “motorul pe injectie – tr. Einspritzung ” ar fi putut fi eliminata deoarece motoarele cu carburatoare apartineau acum trecutului, iar o criptare a modelului “C” sau “T” a fost de asemenea omisa. I-a fost doar “inlocuita” semnificatia. Conform noului sistem de nomenclatura, masinile in doua usi sunt acum numite Mercedes-Benz E 220 Coupe si Mercedes-Benz E 320 Coupe. Pe inscriptie erau documentate doar apartenenta la clasa si capacitatea motorului.

 

Incepand cu luna Septembrie 1993, modelul Mercedes-Benz E 36 AMG a fost echipat cu un motor AMG de 3.6 litri, 4 valve, 195 kW, motorul fiind destinat pasionatilor de Coupe-uri Mercedes-Benz cu ambitii sportive.

Noul model de top W124 Coupe se distingea stilistic de modelele-surori mai putin dinamice cu optiuni extra. Spoilerul frontal, bandourile laterale si bara spate au fost vopsite in culoarea caroseriei si integrate armonios in forma masinii; Tabloul a fost intregit de jantele standard de 17 inch din aliaj usor cu design AMG.

 

 

Pentru a putea oferi clientilor mai putin orientati catre performanta un model entry-level, programul de vânzari a fost extins in Decembrie 1994 cu introducerea Mercedes-Benz E 200 Coupe cu 136 CP, vehicul produs anterior exclusiv pentru exportul in Italia , Grecia si Portugalia.

 

Productia Coupe-urilor din clasa E s-a incheiat in martie 1996, la noua ani de la debutul de la Salonul Auto de la Geneva. Pentru iubitorii de Coupe-uri a inceput o perioada dificila, iar lansarea modelelor urmatoare nu fusese prevazuta decat pentru vara anului 1997. La fabrica Mercedes-Benz din Sindelfingen au fost produse in total 141,498 de exemplare, cu 40% mai multe decat modelul de dinainte.

 

Numarul de unitati in functie de motorizare : 200CE ( M102 engine ) : 5921 ; 200CE-16 ( M111 engine ) : 7848 ; 230CE (M102 engine) : 33675 ; 220CE ( M111 engine ) : 12337 ; 300CE (M103 engine) : 43486 ; 300CE-24 (M104 engine) : 24463 ; 320 CE ( M104 engine ) :13768