ISTORIC W124 CABRIOLET- A124

In Septembrie 1991 la targul IAA Frankfurt este prezentat industriei auto 300 CE-24 Cabriolet – al cincilea model din clasa de mijloc Mercedes-Benz. Dupa o pauza de douazeci de ani o decapotabila Mercedes-Benz cu patru locuri este din nou introdusa in portofoliul de vanzari al producatorului auto german.

 

 

Dezvoltarea variantei decapotabile, in care W124 coupe a servit ca punct de plecare, a fost realizata cu eforturi de design considerabile pentru acea perioada. Desi baza de plecare era buna, aproximativ 1.000 de piese au trebuit sa fie reproiectate pentru a rigidiza caroseria. Pentru aproape toate piesele portante au fost utilizata tabla din otel gros sau cu rezistenta sporita. Toate zonele critice au fost prevazute cu armaturi suplimentare sub forma Doppler, guseu sau suporturi. S-au dovedit a fi deosebit de eficiente deja cunoscutele bare diagonale de pe SL care sustin in patru colturi podeaua cu traversa motorului si roata de rezerva. Peste 130 kg de tabla suplimentara au fost necesare pentru a compensa lipsa celor 28 kg ale acoperisului modelului W124 Coupe.

 

 

Un alt obiectiv de rezolvat a fost acela de a reduce vibratiile neplacute ale caroseriei, o slabiciune sistemica a cabrioletelor de tip limuzina. Acest obiectiv a fost realizat cu patru amortizoare de vibratii care au fost montate in stalpul stang, in scheletul acoperisului si in spatiile laterale ale portbagajului, solutii tehnice care au crescut greutatea decapotabilei W124 Convertible cu inca 26 de kg.

 

Datorita ranforsarilor mentionate mai sus, standardul de siguranta cunoscut de la modelele W124 sedan, limuzine T si Coupe-uri a fost, de asemenea, obtinut de versiunea decapotabila, cel putin in ceea ce priveste comportamentul in cazul impactului frontal, spate sau lateral. In cazul unei rasturnari, trebuiau luate masuri speciale de precautie. Pentru a compensa in mare masura absenta cadrului lateral al acoperisului, stalpii A din zona in care exista riscul de torsionare au fost sudati pe elementele interioare de profil pentru a forma o unitate stabila. Ca rezultat, un nivel de stabilitate asemanator limuzinei a putut fi atins in cadrul testului critic de impact al acoperisului. Testele extreme in care intregul vehicul a fost suspendat pe un stalp A au demonstrat in mod impresionant rezistenta si stabilitatea constructiei. Cu toate acestea, un sistem de siguranta cu drepturi depline a fost creat numai prin combinarea acestuia cu un roll bar automatic.

Deja utilizatul concept SL de doua locuri nu era util pentru modelul 300 CE-24 Cabriolet. La setarea automata a suportului pivotant, pasagerii din spate ar fi putut fi loviti la cap. Apoi a fost dezvoltat un brat liniar dispus in spatele banchetei spate, care in 0,3 secunde activa un rollover vertical ce a servit ca tetiera pentru pasagerii din spate. In acest scop, protectia rollover putea fi, de asemenea, extinsa manual si depozitata din nou.

 

Acoperisul pe deplin retractabil a convins cu o multitudine de detalii tehnice sofisticate. Cand era depozitata, constructia high-tech de 43 kg. compusa din 27 de piese de legatura si 34 articulatii ocupa un volum de doar 80 de litri, astfel incat portbagajul oferea inca dimensiuni generoase. Un canal de scurgere in zona stalpilor din fata a preluat conductele de scurgere a apei pe vreme ploioasa. Luneta incalzita fabricata din sticla securizata, a fost insurubata printr-un cadru dublu si oferea o vedere fara distorsiuni spre spate. Pentru a spori usurinta utilizarii, soft-top-ul se putea suplimentar actiona electro-hidraulic, operatiune executata la o presiune de lucru de 180 bari cu sase cilindri hidraulici compacti; Unitatea hidraulica a fost gazduita in partea dreapta a portbagajului.

 

Productia de serie a modelului 300 CE-24 Cabriolet a inceput in martie 1992 la fabrica din Sindelfingen, la sase luni dupa prezentarea oficiala a vehiculului. O jumatate de an mai tarziu, decapotabila W124, la fel ca toate modelele din clasa de mijloc, se producea cu o echipare standard semnificativ imbunatatita. Echiparea includea acum airbag pentru sofer si oglinzi exterioare reglabile electric si pe stanga si pe dreapta. Cu sistemul de inchidere centralizata si cutia de viteze in 5 trepte, regasite in echipamentul de baza al modelului W124, Cabrioleta venea deja echipata standard inca de la inceputul productiei.

 

In Iunie 1993 modelul 300 CE-24 Cabriolet a fost revizuit stilistic impreuna cu celelalte modele din seria 124. Caracteristica cea mai vizibila a variantelor modificate a fost grila radiatorului, reproiectata pe modelul S-Class. In acest asa-numit “radiator de insigne”, grila cromata a fost redusa semnificativ comparativ cu versiunea anterioara si a fost integrata armonios cu capota motorului. Steaua Mercedes-Benz era pozitionata pe capota similar cu sedanurile din clasa S. Nu trebuie trecute cu vederea schimbarile la unitatile de lumini.

 

 

Semnalele fata au devenit incolore, iar stopurile spate au acoperire bicromatica, colorate uniform in gri alb in bataia luminilor intermitente si de marsarier. Alte modificari sunt legate de barele de protectie, ale caror benzi de protectie au fost acum vopsite in culoarea atasamentelor. Banda de protectie a barei spate a fost, de asemenea, extinsa catre roti.

 

Ca parte a acestui facelift, model W124 Convertible nu numai ca a fost actualizat din punct de vedere vizual, dar a fost echipat si cu motoare noi introduse pe celelalte caroserii din clasa medie in octombrie 1992. Sasiul de 3.2 litri in trei cilindri cu tehnologie in patru valve a devenit, succesorul exemplarului Cabriolet de 3.0 litri in patru valve. Puterea sa nominala a ramas aceeasi in comparatie cu predecesorul sau, dar a ajuns la 900 rotatii/ min mai devreme; valoarea maxima a cuplului a fost semnificativ mai mare si a fost, de asemenea, schimbata la viteze mai scazute. Emisiile poluante si nivelul de zgomot au fost reduse in mod eficient.

Ca o inovatie se introduce o varianta in patru cilindri a decapotabilei W124 Convertible, mai ieftina cu 20.000, DM decat omologul sau in sase cilindri. Noul model entry-level a fost dotat cu motor de 2,2 litri in patru valve, 150 CP, folosit inca de la aparitia sa in octombrie 1992 pe sedan, modelul T si seria W124 Coupe.

 

A124_1992
A124_1997_Final_Edition

 

Exclusiv pentru exportul in Italia, Grecia si Portugalia, Cabrioleta a fost echipata si cu versiunea de 2.0 litri a motorului in patru cilindri cu patru valve, motorizare care genera 136 CP, iar din octombrie 1992 s-a folosit si in versiunea de export a coupe-ului.

Toate cele trei variante au fost acum dotate in mod standard cu optionale disponibile anterior doar la pret suplimentar: soft top electro-hidraulic, care a primit, de asemenea o captuseala interioara cu izolatie termica si fonica imbunatatita.

Odata cu inceperea vanzarilor modelelor revizuite in iunie 1993, o noua nomenclatura intra in vigoare pentru seria W124. Similar cu clasa S si noua clasa C, clasa de mijloc a fost denumita acum Clasa E, iar denumirile modelului au urmat un sistem modificat. Acesta a fost precedat de o abreviere scrisa care documenta afilierea la clasa si un numar de trei cifre care se baza pe capacitatea cubica.

Litera “E” pentru “motorul pe injectie” ar putea fi omisa deoarece motoarele cu carburatoare apartin acum trecutului, iar o criptare a modelului “C” sau “T” a fost de asemenea omisa. Conform noului sistem de nomenclatura, decapotabilele erau acum denumite E 220 Cabriolet si E 320 Cabriolet;

 

 

Incepand cu luna septembrie 1993, pasionatii de decapotabile W124 au la dispozitie puternicul model E 36 AMG, echipat cu un motor AMG de 3.6 litri, 4,6 valve, de 195 kW. Noul model W124 Cabriolet se distinge stilistic de modelele mai putin dinamice cu elemente marite si modificate in asa fel incat imaginea finala sa fie cea a unei sportive pur sange.  Spoilerul frontal, bandourile laterale si bara spate au fost vopsite in culoarea caroseriei si integrate armonios in forma masinii; Tabloul a fost intregit de jantele standard de 17 inchi din aliaj usor design AMG.

 

 

Pentru a putea oferi clientilor mai putin orientati catre performanta un model de intrare mai ieftin, in martie 1994 modelul E 200 Cabriolet, model produs din iulie 1993 pentru export, a fost preluat in programul de vanzari pe piata interna a Germaniei Federale. Pretul a fost din nou bun, cu 10.000, DM sub pretul variantei de 2.2 litri, dar au aparut cateva neajunsuri la optionale. Jantele din aliaj usor, tapiteria din piele si scaunele incalzite nu erau pe modelele standard, fiind disponibile doar la un cost suplimentar.

 

 

Clasa E Cabriolet a ramas in productie ultima varianta de decapotabile a seriei W124 pana in iulie 1997. S-au fabricat 33.952 de masini, dintre care 15.380 cu patru cilindri si 18.572 cu motor cu sase cilindri. Cota de export a modelului E 320 Cabriolet a depasit media situandu-se la peste 75%, fapt care are o traditie indelungata, mai ales in cazul modelelor mai exclusiviste ale programului de autoturisme Mercedes-Benz.

 

Unitati produse in functie de tipul motorizarii : 300CE-24 Cabriolet ( M104 engine ) : 6343 ; E200 Cabriolet ( M111 engine ) : 6922; E220 Cabriolet ( M111 engine ): 8458 ; E320 Cabriolet ( M104) : 12229